Kjente travhester

Den mest kjente travhesten i norsk historie er uten tvil Rex Rodney, en norskavlet hest som ikke hadde noe tydelig tegn på stamtavlen sin om at han skulle kunne bli en av de beste travhestene i verden. Han ble en slags Askeladden, i følge mange av de som har observert travsporten her i landet i mange år, og når de ser tilbake på de første tredve årene med nasjonalt registrert totalisatorspill i Norge, nevnes Rex Rodney flittig som det absolutt største som har skjedd i norsk travsport noen gang.

Rex Rodney begynte å markere seg for alvor som femåring i 1985, da han vant 25 av 35 løp som han startet i, noe som ga seg utslag i stor popularitet i hjemfylket hans, Rogaland. Året etter hadde Rex Rodney sitt store gjennombrudd med seier i det viktige travløpet Forus Open på Forus travbane, et løp han presterte å vinne hele fire ganger i løpet av karrieren. Og så kom seieren i Oslo Grand Prix senere i sesongen, en seier ingen i travmiljøet hadde forventet – hvilket var med på å gjøre hans popularitet enda større. Oslo Grand Prix deltok han i fem ganger, og vant i alt to av dem. Og så kom naturligvis seieren i det svenske Elitloppet i 1986, som kanskje var hans største prestasjon. I alt ble Rex Rodney norgesmester to ganger, og denne flotte hesten ble i 2010 valgt inn i det Nordiska Travmuseets Hall of Fame.

En annen norsk hest som også kunne bli kalt for verdens beste traver i sin glansperiode var Steinlager, som også klarte det kunststykket å vinne Elitloppet. Og det er kanskje naturlig at noen av Norges mest kjente travhester gjennom tidene ikke bare har klart å slå svenskene, men å slå svenskene i Sverige. Det er jo noe en hver nordmann kan bli varm rundt hjerteroten av! Steinlager nådde sin storhetstid nesten nøyaktig tjue år etter at Rex Rodney hadde sitt gjennombrudd. Betyr det at vi må vente ti år til før den neste virkelig imponerende gode norske travhesten melder seg og virkelig kommer på banen?